Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Εικονικό τάισμα και οισοφαγοστομία

Όχι δεν μου ήρθε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος. Ήμουν απλώς τυχερή και ευλογώ ακόμα εκείνη την μητέρα που με συμβούλεψε-όταν ο Νικόλας ήταν ακόμα 3 μηνών- να τον μάθω να τρώει από το στόμα. Εκείνη καμμένη, πάλεψε σκληρά να μάθει στον 3χρονο γιο της που δεν είχε ιδέα τι εστί φαγητό, να βάλει μια μπουκιά στο στόμα του.
Όταν το άκουσα μου φάνηκε βουνό-μα πως είναι δυνατόν???
Το εικονικό τάισμα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Συνεπάγεται περισσότερη δουλειά σε ένα ήδη γεμάτο πρόγραμμα και θέλει προσοχή. Φυσικά εννοείται ότι δεν το επιχειρείτε εάν η οισοφαγοστομία είναι προβληματική!!
Αρχικά μπορείτε να το τσεκάρετε με την πιπίλα. Στα παιδιά με οισοφαγοστομία η πιπίλα είναι βασική για να μη ξεχάσουν την ενστικτώδη κίνηση του θηλασμού.
Όσο το παιδί μεγαλώνει και μπαίνουν και οι αλεσμένες τροφές στη μέση εκεί γίνεται ακόμη δυσκολότερο γιατί ότι μπαίνει από το στόμα βγαίνει και την ίδια στιγμή, με αποτέλεσμα να πασαλείβεται στο λεπτό.
Υπάρχουν κάτι ειδικά σακουλάκια-παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούν στην παράφυση έδρα, είναι αυτοκόλλητα και έχουν 2 ανοίγματα, το ένα μπαίνει στην οισοφαγοστομία και από το άλλο μπορείς να αφαιρέσεις το περιεχόμενο εφόσον γεμίσει από τροφή και υγρά. Η αλήθεια είναι ότι είναι πρακτικά, βοηθούν πολύ ιδιαίτερα τις μανούλες που θέλουν να θηλάσουν, και φυσικά το παιδί δεν λερώνεται.
Τα χρησιμοποίησα στον Νικόλα, αλλά στην περίπτωση μας ερέθιζαν αρκετά την περιοχή της οισοφαγοστομίας με αποτέλεσμα να επιστρέψω στον παραδοσιακό τρόπο, την επικάλυψη δηλαδή με πολλές γάζες. Μπορείτε όμως να δοκιμάσετε γιατί άλλα παιδάκια δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα.

Η όλη ταλαιπωρία πιστέψτε με το αξίζει και με το παραπάνω!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου