Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Γαστροστομία-Οισοφαγοστομία

Με αυτή την ανάρτηση θα προσπαθήσω να σας δώσω κάποιες πληροφορίες που έχουν να κάνουν με την φροντίδα ενός παιδιού με ατρησία οισοφάγου πριν και μετά την αποκατάσταση.
Όσα γνωρίζω προέρχονται από την δική μου εμπειρία και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και κάθε περίπτωση διαφορετική. Ο θεράπων χειρούργος και ο γιατρός που σας παρακολουθεί είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας συμβουλέψει.

Πριν την αποκατάσταση

ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑ
Η φροντίδα της γαστροστομίας είναι ιδιαίτερη και χρήζει προσοχής. Σήμερα  προς ευκολία όλων μας υπάρχουν τα λεγόμενα mic-key button μέσω των οποίων πραγματοποιείται η σίτιση. Υπάρχουν και άλλοι τύποι, ανάλογα με το τι ταιριάζει στον καθένα.
Όταν υπάρχει γαστροστομία φροντίστε να αφαιρείτε το σωληνάκι (προέκτασης) μετά από κάθε γεύμα. Το σωληνάκι πρέπει να πλένεται σχολαστικά και να μη μένουν υπολείμματα τροφών.
Κάτω από το button και γύρω γύρω να τοποθετείτε αποστειρωμένη (μόνο) γάζα, λεπτή σε μέγεθος, η οποία πρέπει να αλλάζεται τακτικά μέσα στην ημέρα. Μια αποστειρωμένη γάζα πρέπει να μπει και απ΄ έξω ώστε το button να μην έχει επαφή καθόλου με τα ρούχα του παιδιού και να μην υπάρχει φόβος είτε να το τραβήξει, είτε να πιαστεί κάπου.
Θα σας συμβούλευα να χρησιμοποιείτε τις χάρτινες ταινίες (tapes), γιατί ξεκολλάνε εύκολα και δεν δημιουργούν ερεθισμούς (ειδικά όταν πρόκειται για μωρό).
Εάν η γάζα είναι λερωμένη, σημαίνει ότι τα υγρά του στομάχου έρχονται προς τα έξω. Στην περίπτωση που συζητάμε για μεγάλη ποσότητα πιθανόν να συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω:
1) To μπαλονάκι που κρατάει το button θέλει συμπλήρωμα αποστειρωμένου νερού/φυσιολογικό ορό.
2) Το μέγεθος του button δεν είναι το σωστό είτε γιατί είναι μικρό, είτε γιατί έχει μεγαλώσει το άνοιγμα της γαστροστομίας.
Όπως και να έχει είναι κάτι που πρέπει να προσέξετε. Όσο βγαίνουν υγρά μπορούν να κάνουν ζημιά στο δέρμα και να προκαλέσουν μέχρι και μόλυνση στην γαστροστομία. Επιπλέον είναι σημάδι ότι ποσότητα φαγητού και θρεπτικών ουσιών βγαίνει.
Όσο υπάρχει διαρροή μεγαλώνει και η γαστροστομία, πράγμα που δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση.
Η περιοχή της γύρω και κάτω από το button θα πρέπει να καθαρίζεται με αποστειρωμένο νερό και καλό θα ήταν να φοράτε γάντια.

ΟΙΣΟΦΑΓΟΣΤΟΜΙΑ (ο μεγάλος εφιάλτης)

Καλό είναι να μην υπάρχει. Δυσκολεύει την όποια αποκατάσταση. Εάν όμως υπάρχει φροντίστε να την συνηθίσετε....
Για την οισοφαγοστομία ισχύει σε γενικές γραμμές ότι και στην γαστροστομία. Καθαριότητα και υγιεινή!!
Εγώ χρησιμοποιούσα αποστειρωμένες γάζες. Τόννους αποστειρωμένες γάζες.! Και καθάρισμα μόνο με φυσιολογικό ορό. Φροντίστε να είναι πάντα καλυμμένη, ακόμα και κατά την διάρκεια του μπάνιου.

Το σημαντικότερο όλων είναι το εξής: Όταν έρθει η πολυπόθητη ώρα της αποκατάστασης (και αν έχετε οισοφαγοστομία σημαίνει ότι μάλλον περιμένατε πολύ γι΄αυτό), τότε πέραν της αποκατάστασης αυτό που επιθυμούμε εμείς οι γονείς και θεωρούμε αίσιο τέλος, είναι να δούμε το παιδί μας  να τρώει από το στόμα.
Τι γίνετε όμως όταν δείχνεις σε ένα τέτοιο παιδί το κουτάλι ή το μπιμπερό?
Απλά δεν το αναγνωρίζει!!
Και είναι πραγματικά τρελή απαίτηση από εμάς να περιμένουμε να αρπάξει το μπιμπερό και να φάει.
Γι΄αυτό: εάν υπάρχει οισοφαγοστομία και εφόσον λειτουργεί σωστά και δεν υπάρχουν σημάδια πνιγμού,  ΜΑΘΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ!!!! ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΤΑΙΣΜΑ!

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου